onsdag 19 november 2014

Sisterhood of the World Bloggers Award


Nu har jag tydligen fått en sådan här utmaning. Det är Marcus som har hittat på frågorna och jag har väl gjort så gott jag har kunnat. Ni som läst förut vet att jag aldrig (nästan) skickar vidare men vill någon svara på samma frågor som jag har gjort, så gör det gärna.

  1. Millenium-böckerna, Hypnotisören, Låt den rätte komma in och just nu Cirkeln har blivit eller ska bli film. Lek med tanken att en av dina böcker ska bli internationell film/tv-serie. Vilken regissör skulle bäst förmedla din vision och vilka skådisar vill du se i huvudrollerna? Hmmm. Jag skulle gärna vilja verka mycket beläst inom olika områden men även om jag skulle googla här är jag nog helt körd. Tyvärr. Jag kan inga regissörer. Knappt inga skådespelare, åtminstone inga under 50 och då blir det lite fel. Om min bok skulle bli film skulle jag helt få förlita mig på andras omdömen. 
  2. Du har i flera år skrivit på ”Den stora romanen” och är nästan klar. Då dyker en nästan identisk bok upp i handeln. Vad gör du? Slänger projektet eller ger ut det ändå? Skriver om? Ger ut det ändå? Som om jag själv skulle ha mycket att säga till om. Jag tänker ofta att de allra flesta människor är duktiga på sina arbeten. Kapabla att ta rätt beslut och vilja att det de gör blir bra för så många som möjligt i slutänden. Jag är inte dum, jag vet att det finns andra sorters människor också men väljer att tro på det goda i dem. Därför skulle jag förmodligen skriva min text och låta andra avgöra om det texten är tillräckligt bra och om det finns intresse och marknad för det jag skrivit.
  3. Själv använder jag ofta musik som inspirationskälla när jag skriver och sätter upp spellistor i Spotify beroende på skrivprojekt. Vilken musik vill du lyssna på eller ska det vara helt tyst? Ibland behöver jag musik för att komma i stämning. Ett manus jag skrivit innehåller mycket sorg och då spelade jag musik för att bli sorgsen. Just förändringen av känslotillstånd kan ofta behöva förstärkning. Andra gånger är det tystnaden som gör att jag hamnar rätt i historien. Sällan, mycket sällan är det sorl och ljud som hjälper till.
  4. Om du fick en betald resa vart som helst på jorden i en månad för att få inspiration och skriva din nästa roman, vart skulle du åka? Jag trivs bäst här, där jag kan ha det lugnt och skönt och lukta på blommorna. Eller kanske prassla med de döda blombladen.
  5. Så här i Movembertider, om du fick vara en mustasch på en känd person en kort stund, vems mustasch skulle du välja? Vilket ögonblick skulle du uppleva? Vi utgår såklart ifrån att mustaschen har förmågan att använda alla mänskliga sinnen och observera sin omgivning. Tanken på att befinna sig under någons näsa över dennes mun, är i sig motbjudande. Att hela tiden utsättas för diverse pustar och dessutom kanske bli förärad några matrester då och då (Ni har väl läst om Herr och Fru Slusk av Roald Dahl?) skulle göra mig galen. Jag avstår från erbjudandet.
  6. Om du får välja mellan kommersiell framgång eller nobelpriset i litteratur, vilket väljer du? Strävan i mitt skrivande är just den, att få skriva. Att bli läst är en trevlig och otrevlig ynnest som kommer på köpet. Jag tror att kommersiell framgång ger fler läsare och därmed chans att skriva mer. Ett nobelpris ger säkerligen massor av pengar men jag tror jag skulle missa flera av de jag vill nå. Om jag skulle önska läsare, som hör ihop med denna fråga, är det de som inte läser hela tiden. Jag älskar när någon säger att det jag skrivit är lättläst. Därför får jag nog välja kommersiell framgång.
  7. Välj en genre du inte själv är verksam i och berätta hur du skulle förnya den? Som jag ser det är utbudet idag, i alla de genre jag läser, enormt. Jag kan inte komma på något som skulle kunna göra det bättre. Snarare vill jag förnya sättet man ser på olika genre. Att det är finare att läsa vissa och pinsamt att läsa andra.
  8. Åter till filmmediet. Man ska göra en film om dig. Vem spelar huvudrollen? Du får inte välja dig själv. Ha ha ha! En film om en gift tvåbarnsmor som arbetar som lärare och läser eller skriver böcker på sin fritid. Det får nog vara någon jäkligt snygg en, annars kommer ingen orka titta på stillbilderna.
  9. Du har fått skrivkramp. Alla idéer känns värdelösa, intrigen platt och karaktärerna klyschiga. Självförtroendet är kört i botten. Hur tar du dig vidare?Jag gräver ner mig. Sedan läser jag något som jag tycker är dåligt, helst hyllat av andra, och så försöker jag igen. Med något annat. Ibland klipper jag isär allt som jag skrivit, återanvänder det i andra texter och ser till att det som faktiskt var något kommer till användning. Ibland inser jag att det var skit och låtsas som om jag aldrig skrivit det. Inget slängs.
  10. Du inser att allt, verkligen allt, du skriver blir verklighet. Hur skulle du använda denna gåva/förbannelse? Då skulle jag se till att världen blev en lite snällare plats att vara på. Jag har trots allt mitt rädda världen-komplex (som jag är stolt över) att tänka på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar