fredag 25 januari 2013

Läslarmrapporter

Utlåningen av biblioteksböcker minskar.
Försäljningen av böcker har gått ned.
Läskunskaperna hos unga minskar.

Ändå skickas det in fler manus än någonsin till förlagen.

Nej. Jag fattar inte. Är det så att man tror att vem som helst kan skriva en bok?Utan att läsa andra. Utan att få inblick i texter, formuleringar och intriger som formats av någon som inte tänker som jag. Och är det så att man tror att man ska kunna skriva en bra text utan att kunna läsa, redigera och stava den själv?

Jag är verkligen ingen expert, men förbryllad är jag.

Kanske är det bara så att alla är så upptagna av att skriva så de inte hinner läsa. Men vet ni? Jag förstår faktiskt inte.

3 kommentarer:

  1. Nä. Man förstår inte. Och i skolan har Pyret bett om roligare och svårare böcker som läxor men tuvär. Nu är det dubbelt så mkt läsläxa för henne som de andra för att hon ska få nån utmaningen......men ingen utmaning egentligen i varken läsning eller läsförståelse, när boken och det lätta språket är detsamma...och en handling man somnar av. Lite klag då. Mään vi läser ju andra böcker här hemma så det löser sig men det är synd att det inte är mer anpassat för varje elev liksom. Kram

    SvaraRadera
  2. Japp, så är det. Du skulle se en del grejer jag får in... och folk som blir jättesura när jag förklarar varför jag inte tycker deras texter är så himla fantastiska. De förstår inte när jag försöker förklara om metaforer och vikten av ett eget språk och hur man gör en ordentlig karaktärgestaltning. Ofta har de läst något som de tycker är bra och härmar det. Författeri a la kopiator.

    SvaraRadera
  3. Det är precis som att folk är för upptagna med att prata för att lyssna.

    SvaraRadera